EKOLOGIYA VA INSON SALOMATLIGI - Mo’minov D.G’,; Rahmonova X.F, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  tadqiqotda  atrof-muhit  ekologik  holatining  aholi salomatligiga  ko'rsatadigan  ta'siri  geoekologik  yondashuv  asosida  tahlil  qilingan. Atmosfera  havosi,  suv  resurslari  va  tuproq  ifloslanishining  asosiy  antropogen manbalari  aniqlangan,  ularning  turli  kasalliklar  rivojlanishidagi  roli  statistik ma'lumotlar  orqali  baholangan.  O'zbekiston,  jumladan  Farg'ona  viloyati  misolida ekologik xavf zonalari GIS texnologiyalari yordamida xaritalangan. Tadqiqot natijalari ekologik siyosat va aholini muhofaza qilish strategiyalarini takomillashtirish uchun ilmiy asos yaratadi.