NAMANGAN OʻZBEK SHEVALARI TADQIQINING LISONIY TARAQQIYOT BOSQICHLARI VA TARIXIY-GRAMMATIK ASOSLARI - Ajmadjonova Shahlo Mahmudjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  o‘zbek  dialektologiyasi  tizimida  o‘ziga  xos lingvistik  xususiyatlari  bilan  ajralib  turuvchi  Namangan  viloyati  o‘zbek  shevalari guruhining tadqiq etilish tarixi va fundamental grammatik xususiyatlari tahlil qilingan. Tadqiqotda  V.P.  Nalivkin  va  M.V.  Nalivkinaning  1884-yildagi  Namangan  uyezdi shevalari lug‘ati va grammatik ilovasi, akademik A.K. Borovkov, V.V. Reshetov, I. Darvishov  hamda  professor  A.Y.  Aliyev  kabi  yirik  dialektolog  olimlarning  ilmiy xulosalari asosida arxiv materiallari o‘rganilgan. Maqolada Namangan shevalariga xos bo‘lgan  unlilar  tizimidagi  o‘zgarishlar  (umlaut  hodisasi),  kelishik  tizimidagi variantdorlik, sintaktik ellipsis hamda qadimgi turkiy qatlam unsurlarining saqlanish qonuniyatlari izchil yoritilgan.