TISH KURTAGI RIVOJLANISHI DAVRIDA QATTIQ TO‘QIMALARDA PAYDO BO‘LADIGAN PATOLOGIYALAR - Baxodirova Robiyaxon Lutfullo qizi; Yunusova Munira Dilmuratovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  tish  kurtagi  rivojlanishi  jarayonida  tishning qattiq  to‘qimalari  -  emal,  dentin  va  sementda  yuzaga  keladigan  tug‘ma  hamda rivojlanish  patologiyalari  ilmiy-nazariy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Tish  rivojlanishi murakkab  biologik  jarayon  bo‘lib,  unda  epitelial  va  mezenximal  to‘qimalar  o‘zaro ta’sirga  kirishadi,  natijada  emaloblastlar,  odontoblastlar  va  sementoblastlar shakllanadi. Shu jarayonning istalgan bosqichida genetik, metabolik, infeksion, toksik, travmatik  yoki  ekologik  omillar  ta’siri  qattiq  to‘qimalarning  miqdoriy  va  sifat o‘zgarishlariga olib kelishi mumkin.