ENDOKRIN TIZIM PATOFIZIOLOGIYASI: GIPOTALAMO-GIPOFIZAR TIZIM VA BUYRAK USTI BEZI FUNKSIYASI BUZILISHLARI - Baxodirova Robiyaxon Lutfullo qizi,; Istamova Sitorabonu Anvar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  endokrin  tizim  patofiziologiyasi,  xususan, gipotalamo-gipofizar  tizim  hamda  buyrak  usti  bezlari  funksiyasining  buzilish mexanizmlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Endokrin tizim organizmda modda almashinuvi, o‘sish, stressga javob, qon bosimi, immun javob, suv-tuz muvozanati va reproduktiv faoliyatni boshqaruvchi murakkab biologik tizimdir. Gipotalamus, gipofiz va buyrak usti bezlari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik ayniqsa stress reaksiyasi va kortizol sekretsiyasida muhim o‘rin tutadi. Maqolada gipotalamo-gipofizar-buyrak usti o‘qi, gipofiz  gormonlari  yetishmovchiligi,  giperkortitsizm,  buyrak  usti  bezi yetishmovchiligi,  Addison  kasalligi,  Kushing  sindromi  va  adrenal  kriz  kabi holatlarning  kelib  chiqish  sabablari,  patogenezi,  klinik  belgilari  hamda  diagnostik yondashuvlari yoritiladi.