YURAK-QON TOMIR TIZIMI PATOFIZIOLOGIYASI - Baxodirova Robiyaxon Lutfullo qizi,; Istamova Sitorabonu Anvar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada yurak-qon tomir tizimi patofiziologiyasi, uning asosiy  buzilish  mexanizmlari,  arterial  gipertenziya,  ateroskleroz,  yurak  ishemik kasalligi, yurak yetishmovchiligi va qon aylanish yetishmovchiligi kabi holatlarning kelib  chiqish  sabablari  ilmiy-nazariy  jihatdan  yoritiladi.  Yurak-qon  tomir  tizimi organizmda  kislorod,  oziq  moddalar,  gormonlar  va  metabolik  mahsulotlarning tashilishini ta’minlovchi asosiy tizimlardan biridir.