MINERALIY RESURSLARNI QAZIB OLISH VA QAYTA ISHLASH USULLARI - Abdirazakov Akmal Ibragimovich; Normatov Shaxzod Xudayberdi o‘g‘li; G’aniyev Barkamol Eshdavlat o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Kirish Minerallar  -  bu  inson  ehtiyoji  uchun  yer  qa'ridan  ajratib  olinadigan  qattiq, suyuq va gazsimon moddalardir . Qattiq minerallar yonuvchan (torf, slanets, ko'mir) va yonmaydiganlarga bo'linadi, ular agronomik (apatit va fosforit), metall bo'lmagan (kvarts, barit va boshqalar) va metall (qora va rangli metall rudalari) deb tasniflanadi. Mineral boyitish - bu mineral xom ashyoni qayta ishlash bilan bog'liq bo'lgan mexanik  jarayonlar  to'plami  bo'lib,  u  qimmatbaho  komponentlarni  ajratib  olish  va hozirgi texnik va iqtisodiy sharoitlarda amaliy qiymatga ega bo'lmagan chiqindi jinslar va  zararli  aralashmalarni  olib  tashlashni  o'z  ichiga  oladi.  Boyitish  natijasida  ruda rudaning o'ziga qaraganda yuqori sifatli konsentratga aylanadi.