BUYUK SALJUQIYLAR IMPERIYASINING TASHQI ALOQALARIGA DOIR BA’ZI MULOHAZALAR - Sa'dullayev Nodirbek Ulugʻbek ogʻli, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  XI-XII  asrlarda  Yaqin  va  Oʻrta  Sharq mintaqasida ulkan geosiyosiy mavqega ega boʻlgan Buyuk Saljuqiylar imperiyasining tashqi  siyosati  va  diplomatik  munosabatlari  tahlil  qilinadi.  Saljuqiylar  sulolasi hukmronligi  davrida  Vizantiya  imperiyasi,  Abbosiylar  xalifaligi,  Fotimiylar  davlati hamda Markaziy Osiyodagi qoʻshni xonliklar bilan olib borilgan aloqalarning oʻziga xos xususiyatlari yoritilgan. Shuningdek, imperiyaning xalqaro savdo yoʻllari (Buyuk Ipak  yoʻli)  xavfsizligini  taʼminlash  hamda  Sharq-Gʻarb  iqtisodiy-madaniy aloqalaridagi oʻrni manbalar va zamonaviy tarixshunoslik asosida koʻrib chiqiladi.