OʻZBEKISTON TUPROQLARINING TARKIBI, UNUMDORLIGI VA EKOLOGIK AHAMIYATI - Sulaymonova O‘,; Maxmudjonova M,; Yakubova Madina, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Oʻzbekiston tuproqlarining tarkibi, unumdorligi va ekologik ahamiyati haqida ilmiy ma’lumotlar yoritilgan. Respublikada uchraydigan asosiy tuproq turlari, ularning fizik va kimyoviy tarkibi hamda qishloq xoʻjaligidagi ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, tuproq unumdorligiga ta’sir etuvchi tabiiy va antropogen omillar, yer degradatsiyasi, shoʻrlanish va eroziya muammolari haqida fikr yuritilgan. Maqolada tuproq resurslarini muhofaza qilish, ulardan oqilona foydalanish hamda ekologik muvozanatni saqlashning muhim jihatlari bayon etilgan.