EFFECT OF CONTINUOUS GLUCOSE MONITORING AND INSULIN PUMP SYSTEMS ON GLYCEMIC CONTROL AND QUALITY OF LIFE IN CHILDREN AND ADOLESCENTS WITH TYPE 1 DIABETES MELLITUS - Nishonova Yulduz Xatamovna,; Baratov Azizbek Akbar o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  tadqiqot  bolalar  va  o‘smirlarda  1-tip  diabet  mellitusni  boshqarishda uzluksiz  glyukoza  monitoringi  (CGM)  va  insulin  pompalarining  samaradorligini baholashga bag‘ishlangan[3,6].1-tip diabet — oshqozon osti bezi beta-hujayralarining autoimmun nobud bo‘lishi natijasida yuzaga keladigan mutlaq insulin yetishmovchiligi bilan kechadigan surunkali kasallikdir. An’anaviy davolash (ko‘p martalik in’eksiya va  punktatsion  glyukoza  o‘lchash)  glyukoza  dinamikasini  ko‘rsatmasligi,  tungi gipoglikemiyani  aniqlay  olmasligi  va  bolalarda  monitoringning  past  muntazamligi kabi kamchiliklarga ega.CGM interstitsial glyukozani real vaqtda kuzatib, glyukoza trendlarini ko‘rsatadi, insulin pompasi esa (jumladan, tubeless tizimlar) bazal va bolus insulinni  individual  ravishda  moslashuvchan  yetkazib  beradi.  Ushbu texnologiyalarning  birgalikdagi  qo‘llanilishi  glyukoza  barqarorligini  oshiradi, gipoglikemiya  xavfini  kamaytiradi,  bolalarning  o‘sishi,  maktab  faoliyati  va  hayot sifatini yaxshilaydi.