НЕВРОЛОГИК БЕЛГИЛАРИ БЎЛГАН БОЛАЛАРДА ЭМЛАШДАН КЕЙИНГИ АСОРАТЛАРНИ ТАШХИСЛАШ ВА ДАВОЛАШГА ЗАМОНАВИЙ ЁНДАШУВЛАР - Жўраева Дилрабо Нарзуллаевна; Саноева Матлюба Жахонкуловна (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация. Эмлашдан  кейинги  асоратларнинг  ривожланиши  иммунологик, яллиғланиш ва нейрометаболик жараёнларнинг мураккаб ўзаро таъсири билан боғлиқ.  Вакцина  юборилгандан  сўнг,  ситокинлар,  интерлейкинлар  ва яллиғланиш  медиаторлари  синтези  билан  кечадиган  туғма  ва  орттирилган иммунитет  механизмлари  фаоллашади.  Иммунологик  реактивлиги  ошган  ёки иммун  тизими  етилмаган  болаларда  турли  аъзо  ва  тизимларда  патологик ўзгаришлар  ривожланишига  олиб  келадиган  ҳаддан  ташқари  яллиғланиш реакцияси кузатилиши мумкин.