RO‘ZA TUTISHNING ORGANIZMGA TA’SIRI: AUTOFAGIYA VA HUJAYRAVIY YANGILANISH MEXANIZMLARI - Ro‘ziyev Navro‘z Ixtiyor o‘g‘li,; Saidov Shuxratjon Valijon o‘g‘li,; Aliyev Muhammadali Jamshid o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ro‘za tutishning inson organizmiga fiziologik va molekulyar  ta’siri,  xususan  autofagiya  jarayoni  orqali  hujayraviy  yangilanish mexanizmlari tahlil qilinadi. Oziq moddalarning vaqtinchalik cheklanishi natijasida organizmda  metabolik  qayta  dasturlanish  yuzaga  kelib,  energiya  manbalari  qayta taqsimlanadi  va  hujayra  ichki  komponentlarining  parchalanishi  faollashadi. Autofagiya jarayoni orqali eskirgan yoki shikastlangan organellalar va oqsillar yo‘q qilinib,  hujayra  ichki  muvozanati  saqlanadi.  Tadqiqotlar  shuni  ko‘rsatadiki,  ro‘za autofagik jarayonlarni rag‘batlantirib, metabolik sog‘liqni yaxshilash, yallig‘lanishni kamaytirish  va  hujayraviy  regeneratsiyani  qo‘llab-quvvatlashda  muhim  ahamiyatga ega. Shuningdek, ro‘za tutish organizmning stressga moslashuvini oshiradi va ayrim kasalliklar,  jumladan  metabolik  sindrom  hamda  neyrodegenerativ  kasalliklar rivojlanish xavfini kamaytirishi mumkin.