EKOLOGIK MATBAA: BARQAROR BOSMA TEXNOLOGIYALAR VA EKOLOGIK MATERIALLARDAN FOYDALANISH ISTIQBOLLARI - Tojimuradova Dilnura Erkin qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Matbaa sanoati mahsulot ishlab chiqarishda qog‘oz, siyoh kabi asosiy  materiallarga  ehtiyoj  sezadi.  Ushbu  materiallarni  ishlab  chiqarishda  qisman tabiiy resurslardan, asosan esa neft-kimyo mahsulotlaridan foydalaniladi. Materiallar ishlab  chiqarish  jarayonida  zarur  bo‘lgan  energiya  va  resurslardan  foydalanish natijasida  yuzaga keladigan  ekologik  omillar  ekologik  materiallardan  foydalanishni zaruratga aylantirmoqda. Kundalik ravishda ortib borayotgan ekologik muammolar va tashvishlar ko‘plab sohalarda ekologik hamda barqaror mahsulotlarni loyihalash va ishlab  chiqarishni  talab  etmoqda.  Birlashgan  Millatlar  Tashkilotining  barqaror rivojlanish  maqsadlarida  ham  ko‘rsatib  o‘tilgan  mas’uliyatli  ishlab  chiqarish  va iste’mol  doirasida  tabiiy  resurslardan  samarali  foydalanish,  ekologik  chiqindilarni minimallashtirish, qayta ishlash orqali mahsulotlarni qayta foydalanishga yo‘naltirish hamda chiqindi miqdorini kamaytirish barqaror ishlab chiqarishni ta’minlash nuqtai nazaridan muhim hisoblanadi. Matbaa sanoatida qo‘llaniladigan materiallarning imkon qadar tabiiy tarkibli va qayta ishlashga mos bo‘lishi ham barqaror ishlab chiqarishni qo‘llab-quvvatlaydi.  Shu  nuqtai  nazardan,  ushbu  tadqiqotda  matbaa  sanoati  uchun barqaror va ekologik materiallar o‘rganilib, matbaa sohasi doirasida mazkur masalaga e’tibor qaratish hamda ilmiy adabiyotlarga hissa qo‘shish maqsad qilingan.