TIBBIYOTDA QOVUSHQOQLIKNING AHAMIYATI - Sobirjonova Jasmina Jamshid kizi; Shodiyeva Munira Rajab qizi; F.N.Temirov (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Qovushqoqlik tushunchasi, uning fizik mohiyati hamda tibbiyotdagi ahamiyati yoritilgan.  Qonning  qovushqoqligi,  biologik  suyuqliklarning  reologik  xususiyatlari, yurak-qon  tomir  tizimiga  ta’siri  va  klinik  diagnostikadagi  o‘rni  tahlil  qilinadi. Shuningdek, Puazeyl qonuni va gemodinamika jarayonlari asosida qovushqoqlikning inson organizmidagi roli ko‘rib chiqilgan. Qovushqoqlikning ortishi yoki kamayishi turli  kasalliklarning  rivojlanishiga  sabab  bo‘lishi  mumkinligi  ilmiy  asosda  bayon etilgan.