XX ASR O'ZBEK ADABIYOTI VA HOZIRGI ADABIY JARAYON TADQIQI - Batirova Nazokat Baxtiyorovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada XX asr o‘zbek adabiyoti va hozirgi adabiy jarayonning asosiy rivojlanish bosqichlari, badiiy-estetik xususiyatlari hamda adabiy tafakkur evolyutsiyasi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda jadidchilik, sovet davri va mustaqillik davri adabiyotining o‘ziga xos jihatlari, g‘oyaviy yo‘nalishlari va janrlar tizimidagi  o‘zgarishlar  solishtiriladi.  Shuningdek,  adabiyotning  ijtimoiy  vazifasi, mafkuraviy  ta’sirlar  va  ijodiy  erkinlik  masalalari  yoritiladi.  Zamonaviy  adabiy jarayonda  yuz  berayotgan  postmodernistik  tendensiyalar,  intertekstual  bog‘liqliklar hamda raqamli texnologiyalar ta’siri ham tahlil etiladi. Maqolada adabiyotning milliy va umuminsoniy qadriyatlarni uyg‘unlashtirishdagi o‘rni ham alohida ko‘rib chiqiladi.