ILK MUSIQA CHO'LGULARI - Mamadaliyeva Gulrux, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqola  insoniyat  sivilizatsiyasining  dastlabki  bosqichlarida  musiqa madaniyatining  shakllanishida  ilk  musiqa  cho'lgularining  o'rni  va  ahamiyatini o'rganadi. Markaziy Osiyo, xususan O'zbekiston hududidagi arxeologik topilmalar va tarixiy  manbalar  asosida  qadimiy  musiqa  asboblarining  turlari,  ularning  yasash texnologiyalari va ijro uslublari tahlil qilinadi. Tadqiqot qadimiy jamiyatlarda musiqa cho'lgularining diniy marosimlar, ijtimoiy hayot va san'atdagi funksiyalarini yoritadi. Maqola  ilk  musiqa  cho'lgularining  mintaqa  musiqa  merosiga  qo'shgan  hissasi  va ularning zamonaviy musiqa an'analariga ta'sirini baholaydi.