ALKOGOLIZM ASORATLARIDA HAMSHIRALIK PARVARISHI - Tashmuradova Barno Achilovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya: Ushbu maqolada alkogolizm kasalligining asosiy asoratlari va ular yuzaga  kelganda  hamshiralik  parvarishining  roli,  vazifalari  hamda  amaliy yondashuvlari yoritilgan. Muallif alkogolizmning surunkali kechishida rivojlanadigan nevrologik,  somatik  va  psixiatrik  asoratlarni  tahlil  qilib,  hamshiraning  kuzatuv, baholash, profilaktika va reabilitatsiya jarayonlarida tutgan o'rnini ko'rsatib bergan. Maqolada  hamshiralik  parvarishi  standartlari,  bemorlarga  individual  yondashuv usullari  va  oila  bilan  ishlashning  ahamiyati  alohida  ta'kidlangan.  Hamshiralarga alkogolizmda yuzaga keladigan tana funktsiyalarining buzilishini o'z vaqtida aniqlash, dori-darmonlarning  to'g'ri  berilishini  nazorat  qilish  va  bemorga  psixologik  yordam ko'rsatishda amaliy tavsiyalar berilgan.