ARAB TILIDAGI MOSLASHMAGAN ANIQLOVCHI VA UNING TURLARI TAHLIL QILINADI - Xabibullayeva Robiya; Umarova Nodira Ismatovna. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada arab tilidagi moslashmagan aniqlovchi – izofa birikmasining  grammatik  xususiyatlari  tahlil  etiladi.  Tadqiqot  jarayonida  B.Z. Xalidovning  “Учебник  арабского  языка”,  Ne’matullo  Ibrohimovning  “Arab  tili grammatikasi” hamda arab tilidagi “ةيوحنلا سوردلا” manbalari qiyosiy asosda o‘rganildi. Izofa  birikmasining  tuzilishi,  muzof  va  muzof  ilayhning  grammatik  funksiyalari, aniqlik va noaniqlik kategoriyalari hamda qaratqich kelishigi bilan bog‘liq grammatik qoidalar  turli  misollar  yordamida  yoritib  berildi.  Shu  bilan  birga,  ikki  kelishikli otlarning  izofa  tarkibida  qo‘llanish  xususiyatlari  arab  manbalari  asosida  izohlandi. Tadqiqot  natijalari  arab  manbalarida  izofa  mavzusining  kengroq,  chuqurroq  va batafsilroq bayon qilinganini ko‘rsatdi.