OIML NING XALQARO TAVSIYALARI VA HUJJATLARI - Abdiraximov Shaxzod Abdisamad o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada International Organization of Legal Metrology (МОЗМ) ning xalqaro tavsiyalari va normativ hujjatlarining metrologiya tizimidagi o‘rni,  ularning  o‘lchovlar  birliligini  ta’minlashdagi  ahamiyati  hamda  milliy metrologiya  tizimiga  integratsiya  qilish  istiqbollari  tahlil  qilingan.  «МОЗМ» tomonidan ishlab chiqilgan xalqaro tavsiyalar va hujjatlarning texnik jihatdan tartibga solish,  standartlashtirish  hamda  sertifikatlashtirish  sohalaridagi  amaliy  ahamiyati yoritilgan.  Shuningdek,  zamonaviy  o‘lchash  vositalarini,  jumladan  klinik  elektron termometrlarni metrologik baholashda «OIML R 115:1995» tavsiyasining qo‘llanilishi misolida xalqaro hujjatlarni joriy etishning samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalariga  ko‘ra,  «МОЗМ»  hujjatlarini  milliy  normativ  bazaga  integratsiya  qilish o‘lchash  aniqligi  va  ishonchliligini  oshirish,  texnik  to‘siqlarni  kamaytirish  hamda xalqaro savdo jarayonlarida mahsulotlarning muvofiqligini ta’minlashga xizmat qilishi asoslab berilgan.