ZAHIRIDDIN MUHAMMAD BOBUR — BUYUK SARKARDA, SHOIR VA DAVLAT ARBOBI SIFATIDA: TARIXIY VA ILMIY TAHLIL - Xujamberdiyeva Lobarxon Xaydar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur  ilmiy  maqolada  Zahiriddin  Muhammad  Boburning  hayoti,  davlat boshqaruvi faoliyati, harbiy strategiyasi hamda adabiy merosi kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi Boburning buyuk sarkarda, iste’dodli shoir va dono davlat arbobi sifatidagi ko‘p qirrali faoliyatini IMRAD metodologiyasi asosida ilmiy  yondashuvda  o‘rganishdan  iborat.  Maqolada  tarixiy  manbalar,  xususan, “Boburnoma” asari asosiy empirik manba sifatida tahlil qilinadi. Natijalar Boburning nafaqat Markaziy Osiyo, balki jahon tarixida tutgan o‘rni beqiyos ekanligini ko‘rsatadi. Shuningdek,  uning  boshqaruv  uslubi  va  harbiy  strategiyalari  zamonaviy  boshqaruv tizimlari uchun muhim tajriba maktabi sifatida baholanadi.