AXBOROT-KOMMUNIKATSIYA TIZIMLARIDA TARMOQ TRAFIGINI HIMOYALASH USULLARINI DASTURIY TA’MINOTINI ISHLAB CHIQISH - Karimova Iqbol Madaminovna,; Frunzayev Raxmatjon Axmad o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Abstract: Ushbu maqolada tarmoq trafigini himoyalovchi dasturiy vositalarni ishlab chiqish masalasi koʻrib chiqilgan. Zamonaviy korporativ va shaxsiy tarmoqlarda kiberatakalarga qarshi kurash tobora dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Maqolada paket filtrlash,  chuqur paket tahlili  (DPI), intruziyalarni  aniqlash va  oldini olish tizimlari (IDS/IPS),  shuningdek  VPN  va  SSL/TLS  protokollari  asosida  ishlaydigan  himoya vositalari batafsil tahlil qilingan. Ishlab chiqilgan dasturiy yechim Python va Scapy kutubxonasi yordamida amalga oshirilgan boʻlib, real vaqt rejimida tarmoq trafigini kuzatish, shubhali paketlarni aniqlash va zararli faoliyatni bloklash imkonini beradi. Tajriba natijalari ishlab chiqilgan tizimning SQL-injection, DoS va port skanerlash hujumlarini  94.7%  aniqlik  bilan  aniqlashini  koʻrsatdi.  Tizim  Oʻzbekiston  milliy standarti  Oʻz  DSt  ISO/IEC  27001  talablariga  muvofiq  sertifikatlanishga moslashtirilgan