GENETIK ALGORITM YORDAMIDA STEGANOGRAFIK TIZIM SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Nurjanov Jo‘rabek Shomurotovich,; Abdisharipov Sarvar Mansur o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  genetik  algoritmlar  yordamida  steganografik  tizimlarning samaradorligini oshirish masalasi ko'rib chiqiladi. Steganografiya — ma'lumotlarni boshqa  media  fayllari  ichida  yashirish  san'ati  bo'lib,  axborot  xavfsizligi  sohasida muhim ahamiyat kasb etadi. Taklif etilgan yondashuv genetik algoritmlarning qidiruv va  optimallashtirish  imkoniyatlaridan  foydalanib,  piksel  tanlash  jarayonini avtomatlashtiradi va yashirish sig'imini oshiradi. Tajribalar natijasida an'anaviy LSB (Least Significant Bit) usullariga nisbatan PSNR ko'rsatkichi 3.2 dB ga oshgani va yashirilgan ma'lumot hajmi 18% ga ko'paytirilgani isbotlandi. Taklif etilgan metod raqamli  tasvirlarga  nisbatan  qo'llanilgan  bo'lib,  kriptografiya  bilan  birgalikda ishlatilganda axborot uzatish xavfsizligini sezilarli darajada mustahkamlaydi.