KICHIK BIZNES VA TADBIRKORLIKNI RIVOJLANTIRISHDA SOLIQ IMTIYOZLARINING IQTISODIY SAMARADORLIGI - Shermuxamedov Bexzodjon Usmonovich,; Qosimova Fazilat Sherzod qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasida  kichik  biznes  va xususiy  tadbirkorlikni  rivojlantirishga  yo‘naltirilgan  soliq  imtiyozlarining  iqtisodiy samaradorligi  tahlil  qilinadi.  Milliy  statistika  qo‘mitasi  va  Soliq  qo‘mitasi ma’lumotlari asosida 2021–2025-yillar davomida kichik biznes subyektlarining soni, ularning yalpi ichki mahsulot (YaIM)dagi ulushi baholab chiqilgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki,  aylanmadan  olinadigan  solqi  tizimi  va  maxsus  iqtisodiy  zonalardagi imtiyozlar  biznesning  rasmiy  sektorga  ko‘chishiga  turtki  bo‘lgan,  biroq  qator muammolar: norasmiy iqtisodiyotning sezilarli ulushi, moliya manbalariga cheklangan kirish samaradorlikni to‘sib qolmoqda. Maqolada mavjud cheklovlarni bartaraf etish yuzasidan xulosalar va tavsiyalar bayon etilgan.