ENDOSKOP APPARATLARIDA HAYOT FAOLIYATI XAVFSIZLIGI, REPROCESSING VA INFEKSIYA XAVFLARINI BOSHQARISH - MAXAMMADSHOKIROV SANJARBEK BAXTIYOR O‘G‘LI (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Endoskop  apparatlaridan  foydalanishda  hayot  faoliyati  xavfsizligi  nuqtai nazaridan  asosiy  xavf  omillarini  aniqlash,  reprocessing  jarayonining  infeksiya nazoratidagi  rolini  baholash  va  endoskopiya  bo‘limlari  uchun  amaliy  xavfsizlik choralarini asoslash.  Usullar. Endoskoplarni qayta ishlash, GI endoskopiya bo‘limlarida xavfsizlik, moslashuvchan  endoskoplarda  infeksiya  uzatish  xavfi  va  xalqaro  reprocessing tavsiyalari  bo‘yicha  klinik  qo‘llanmalar  hamda  sharh  maqolalar  tahlil qilindi. Xavf omillari elektr xavfsizligi, biologik xavf, kimyoviy ta’sir, mexanik shikastlanish va tashkiliy/inson  omili  bo‘yicha  guruhlarga  ajratildi  hamda  soddalashtirilgan  xavf boshqaruvi yondashuvi qo‘llanildi.  Natijalar. Manbalarda endoskop bilan bog‘liq infeksiya uzatish holatlarining asosiy  qismi  qayta  ishlash  protokollariga  rioya  qilinmagani  yoki  uskunaning shikastlangan  holatda  ishlatilgani  bilan  bog‘liqligi  qayd  etilgan.  Reprocessing jarayonida  tozalash,  yuqori  darajali  dezinfeksiya,  to‘liq  quritish  va  saqlash bosqichlaridagi xatolar biofilm hosil bo‘lishi va keyingi bemorga mikroorganizmlar o‘tishi xavfini oshiradi. Shuningdek, xavfsizlik bo‘yicha yo‘riqnomalarda endoskopiya bo‘limida infektsion nazorat rejasi, xodimlar kompetensiyasi, toza va iflos endoskoplar oqimini  ajratish  hamda  favqulodda  holat  bo‘yicha  aniq  algoritmlar  zarurligi ta’kidlangan.  Xulosa. Endoskop apparatlarida HFX faqat texnik xizmat masalasi emas, balki reprocessing  sifati,  infeksiya  nazorati,  xodimlar  tayyorgarligi  va  xavfsiz  tashkiliy muhit bilan uzviy bog‘liq tizimli masaladir. Qat’iy reprocessing protokollari, riskga asoslangan  nazorat  va  muntazam  auditlar  bemor  va  xodimlar  xavfsizligini  sezilarli darajada oshiradi.