G‘O‘ZANI NAVBATLAB ZOVUR VA ARIQ SUVLARI BILAN SUG‘ORISHNING FIZIOLOGIK VA HOSILDORLIKKA TA’SIRI: BUXORO VILOYATI TAJRIBASI - Jumayev Tolibjon Ganjiyevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Buxoroda  suv  tanqisligi  viloyat  zovur  suvlaridan  yuk  tashish zaruriyati yoki tekshirish. Ush tadqiqotda, o‘rtacha sho‘r viloyat, gumusga boy tuproq tuproq  hosillangan,  "Buxoro"  navli  g‘o‘zani  navbatlab  ariq  va  zovur  suvlari  bilan sug‘orish usullarining (1-2-suv zovur suvlari, 3-4-suv ariq; 1-2-suv ariq ariq, 3-4-suv ariq suvi xususiyatlari bilan; ta'siri baholandi. Zovur suvining gidrokimyoviy tarkibi PH=8,3, quruq qoldiq 1790 mg/dm³, xloridlar 504,4 mg/dm³, sulfatlar 630 mg/dm³ va boshqa  ko‘rsatkichlar  bo‘yicha  sug‘orish  me'yorlaridan  yuqori  aniqlandi.  Tadqiqot shuni ko‘rsatuvchi, eng maqsadga muvofiq loyiha1-2-s ariq suvi bilan loyihalashni, keyingi  sug‘orishlarni  bilan  amalga  oshirishda  kuzatildi  (hosildorlik  nazoratiga nisbatan 15% ga kamaygan holda). Faqat zovur suvi bilan sug‘orish hosildorlikni 52% ga  hosildi  va  tola  sifatini  keskin  pasaytirdi.  Navbatlab  sug‘orish  usullari,  ayniqsa, yangilanish  bosqichlarida  toza  suvdan  o‘tkazish,  sho‘rlanishning  tiklanish  ta'sirini yumshatish va hosildorlikni saqlashda muhim strategiya ko‘rish.