MARKAZIY BANK PUL-KREDIT SIYOSATI VA INFLYATSIYAGA QARSHI CHORALAR: MARKAZIY OSIYO DAVLATLARI MISOLIDA QIYOSIY TAHLIL - Ikromjon Muxitdinov Xamid o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  Markaziy  Osiyo  mintaqasidagi  besh  davlat  —  O'zbekiston, Qozog'iston,  Qirg'iziston,  Tojikiston  va  Turkmaniston  markaziy  banklarining  pul-kredit  siyosati  instrumentlari,  ularning  amaliy  qo'llanilishi  va  inflyatsiyaga  qarshi choralari  qiyosiy  tahlil  qilingan.  Tadqiqotda  2024–2026  yillar  oralig'idagi makroiqtisodiy  ko'rsatkichlar  —  asosiy  (qayta  moliyalashtirish)  stavkasi,  iste'mol narxlari indeksining dinamikasi, valyuta kursi rejimlari va prudensial choralar nuqtai nazaridan  o'rganilgan.  Tahlil  shuni  ko'rsatdiki,  mintaqaning  to'rt  davlati  inflyatsion taqliddi (inflation targeting) rejimini qabul qilgan bo'lsa, Turkmaniston qattiq valyuta kursi  rejimini  saqlab  kelmoqda.  Inflyatsiyaning  eng  yuqori  darajasi  (11–12  foiz) Qozog'iston va Qirg'izistonda kuzatilmoqda, eng pasti esa Tojikistonda (taxminan 3,5 foiz) qayd etilgan. Maqolada har bir davlatning pul-kredit siyosatining samaradorligini belgilovchi  institutsional,  strukturaviy  va  tashqi  omillar  tahlil  qilinib,  mintaqa darajasidagi muvofiqlashtirilgan choralar zarurligi asoslangan.