1920-YILLAR O‘ZBEKISTON TARIXIDA OCHILGAN ILK PEDAGOGIKA TEXNIKUMLARI VA ULARNING TA’LIM TIZIMIDAGI O‘RNI. - Mamatkulova Maxfuza Kozimovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu  maqolada  1920-yillarda  O‘zbekistonda  xalq  ta’limi tizimini shakllantirish jarayonida ilk pedagogika texnikumlarining dorulmuallimin va dorulmuallimotlar tashkil etilishi, ularning faoliyati hamda ta’lim tizimidagi o‘rni tahlil qilinadi.  Maqolada  arxiv  hujjatlari  va  tarixiy  manbalarga  tayanib,  yangi  o‘qituvchi kadrlarni tayyorlashda vujudga kelgan moddiy, ma’naviy va g‘oyaviy qiyinchiliklar insoniy  va  xolis  nuqtai  nazardan  yoritilgan.  Shuningdek,  jarayonda  milliy ziyolilarimizning (jadidlarning) o‘rni alohida ta’kidlanadi.