KORXONA FOYDALILIGINI OSHIRISHDA XARAJATLAR HISOBI VA TAHLILINING AHAMIYATI - Abdumutalov Obidjon (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  ilmiy  maqolada  korxona  foydaliligini  oshirishda  xarajatlar  hisobi  va tahlilining o‘rni  hamda  ahamiyati  tadqiq etilgan. Tadqiqot  jarayonida  korxonalarda xarajatlarni  to‘g‘ri  hisobga  olish,  ularni  tahlil  qilish  va  samarali  boshqarish  orqali moliyaviy natijalarni yaxshilash imkoniyatlari o‘rganildi. Shuningdek, ishlab chiqarish va  muomala  xarajatlarini  optimallashtirish  usullari,  tannarxni  pasaytirish  omillari hamda foyda ko‘rsatkichlariga ta’sir etuvchi asosiy omillar tahlil qilindi.  Maqolada iqtisodiy  tahlil,  taqqoslash,  statistik  va  tizimli  yondashuv  usullaridan  foydalanildi. Olingan  natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  xarajatlar  ustidan  samarali  nazoratni  yo‘lga qo‘yish,  ularni  tahlil  qilish  asosida  boshqaruv  qarorlarini  qabul  qilish  korxona foydaliligini  sezilarli  darajada  oshiradi.  Tadqiqot  natijalari  amaliy  jihatdan korxonalarda  xarajatlarni  boshqarish  tizimini  takomillashtirishda  muhim  ahamiyat kasb etadi.