JAHON MIQYOSIDAGI AXBOROT URUSHLARI SHAROITIDA MAMLAKATNING IMIJINI MUSTAHKAMLASH MUAMMOLARI - Berdiev Bektosh Okhnorovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada jahon miqyosida kuchayib borayotgan axborot urushi, dezinformatsiya, tashqi axborot manipulyatsiyasi, raqamli propaganda, sun’iy intellekt  asosidagi  soxta  kontent  va  kiberxavflar  sharoitida  mamlakat  imidjini mustahkamlash muammolari tahlil qilinadi. XXI asrda davlat imidji faqat diplomatik bayonotlar,  iqtisodiy  o‘sish  yoki  madaniy  jozibadorlik  orqali  emas,  balki  axborot makonidagi barqaror ishtirok, ishonchli kommunikatsiya, tezkor inqiroziy munosabat, xalqaro auditoriya bilan ochiq muloqot va milliy manfaatlarni tushunarli narrativlar orqali  ifodalash  qobiliyati  bilan  ham  belgilanmoqda.  Maqolada  axborot  urushi sharoitida  mamlakat  imidjiga  tahdid  soluvchi  asosiy  omillar  —  tashqi  propaganda, feyk  xabarlar,  ijtimoiy  tarmoqlardagi  manipulyativ  kampaniyalar,  bot  tarmoqlari, dipfeyk texnologiyalari, kiberhujumlar, institutsional muvofiqlashuv yetishmasligi va media  savodxonlik  darajasining  pastligi  kabi  masalalar  yoritiladi.  Shuningdek, O‘zbekiston  misolida  ochiq  tashqi  siyosat,  raqamli  davlat  boshqaruvi,  islohotlar kommunikatsiyasi, media savodxonlik va xalqaro jamoatchilik bilan ishlash mamlakat imidjini mustahkamlashning muhim yo‘nalishlari sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada mamlakat  imidjini  himoya  qilish  va  kuchaytirish  uchun  strategik  kommunikatsiya, axborot xavfsizligi, jamoatchilik diplomatiyasi, faktcheking, raqamli diplomatiya va fuqarolik jamiyati ishtirokini birlashtirgan kompleks yondashuv zarurligi asoslanadi.