ASHTARXONIYLAR SULOLASINING SO'NGI BOSQICHI: SUBXONQULIXON HUKMRONLIGI TAHLILI - Abdulazizova Muxlisa, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Ashtarxoniylar sulolasining so'nggi yirik vakili Subxonqulixon (1681–1702)  hukmronligi  davridagi  siyosiy  jarayonlar,  ichki  ziddiyatlar,  tashqi munosabatlar va sulolaning inqirozga yuz tutishining asosiy  sabablari tahlil etiladi. Maqolada XVII asr oxiri – XVIII asr boshlarida Buxoro xonligidagi siyosiy beqarorlik, qabilaviy  kuchlar  va  markaziy  hokimiyat  o'rtasidagi  kurash,  iqtisodiy  tanazzul  va harbiy zaiflik masalalari ko'rib chiqiladi. Tadqiqot davomida manbashunoslik, tarixiy tahlil va qiyosiy metodlardan foydalanilgan.