OʻZBEKISTONNING EKSPORT SALOHIYATINI DIVERSIFIKATSIYA QILISH VA UNING AHOLI TURMUSH STANDARTLARIGA TAʼSIRI - Jo’rayeva Zamira Ulug’bek qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot ishida Oʻzbekiston Respublikasi eksport portfelini diversifikatsiya  qilish  yoʻnalishlari  va  ushbu  iqtisodiy  jarayonning  aholi  yashash standartlariga oʻtkazadigan bevosita taʼsiri tizimli tahlil qilingan. Mamlakat Statistika agentligining  2025–2026-yillardagi  ochiq  maʼlumotlariga  tayanib,  tashqi  savdodagi tarkibiy siljishlar, jumladan, xomashyoga qaramlikdan tayyor mahsulotlar eksportiga oʻtish tendensiyalari oʻrganilgan. Maqolada diversifikatsiyaning ijtimoiy sohaga taʼsir mexanizmlari,  xususan,  hududlarda  barqaror  ish  oʻrinlari  ochilishi,  oilalar daromadining  oshishi  va  ijtimoiy  dasturlarni  moliyalashtirish  imkoniyatlari  ilmiy jihatdan asoslab berilgan.