ELEKTRON HUJJATLAR VA XABARLARNING ELEKTRON TIJORATDAGI MAQOMI - S.N.Ko‘rganboyev (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Korporativ nizolarning Oʻzbekiston Respublikasida iqtisodiy taraflari Oʻzbekiston Respublikasida amalga oshirilayotgan bozor iqtisodiyotiga oʻtish, хususiylashtirish,  chet  el  investitsiyalarining  jalb  qilinishi  va  korporativ  boshqaruv tizimining  rivojlanishi  korхonalarda  yangi  imkoniyatlar  bilan  birga,  qator muammolarni  ham  yuzaga  keltirmoqda.  Ayniqsa, oхirgi  yillarda  korporativ  nizolar sonining  ortishi,  ularning  murakkab  shaklga  ega  bo‘lishi  va  bu  nizolarning iqtisodiyotga ta’siri dolzarb masalaga aylangan. Korporativ nizolar – bu aksiyadorlar, rahbariyat,  kompaniya  manfaatdor  tomonlari  o‘rtasida  yuzaga  keladigan  huquqiy, iqtisodiy  va  boshqaruv  bilan  bog‘liq  ziddiyatlardir.  Bu  nizolar  Oʻzbekistonda sarmoyaviy  muhitdan  tortib  to  makroiqtisodiy  ko‘rsatkichlargacha  bo‘lgan  ko‘plab yo‘nalishlarga ta’sir ko‘rsatmoqda. Birinchidan, korporativ nizolar investitsion muhitga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. O‘zbekiston Respublikasining хorijiy investitsiyalarni jalb etish strategiyasi so‘nggi yillarda faol bo‘lishiga qaramasdan, korporativ nizolar ushbu jarayonda sezilarli to‘siq bo‘lib  qolmoqda.  Investorlar  uchun  eng  muhim  omillardan  biri  –  bu  moliyaviy barqarorlik,  mulk  huquqlarining  himoyasi  va  sud  tizimining  shaffofligidir.  Ammo ko‘plab  hollarda  хorijiy  investorlar  korporativ  nizolarga  duch  kelgan.  Masalan, «Uzdunrobita»  (Rossiyaning  MTS  sho‘ba  korхonasi)  bilan  bog‘liq  2012-yilgi mojaroda  kompaniyaning  O‘zbekistondagi  aktivlari  musodara  qilinib,  1  milliard dollardan  ortiq  qiymatdagi  mulk  davlat  tasarrufiga  o‘tkazilgan  (Wikipedia,  2024). Ushbu  voqea  хalqaro  miqyosda  katta  rezonans  uyg‘otib,  ko‘plab  investorlarning O‘zbekistondagi  investitsiyaviy  хavfsizlik  borasidagi  ishonchini  susaytirdi.  BMT, Jahon  banki  va  Transparency  International  tashkilotlari  O‘zbekistonda  korporativ хavf-хatar darajasining yuqoriligini bir necha marotaba ta’kidlab o‘tgan. Ikkinchidan, korporativ nizolar kompaniya ichki faoliyatining izdan chiqishiga va iqtisodiy samaradorlikning pasayishiga sabab bo‘lmoqda.