AVTOSANOAT KORXONALARIDA SHOVQIN VA TITRASHNING MEHNAT UNUMDORLIGIGA TA’SIRI VA UNI KAMAYTIRISH BO'YICHA CHORA-TADBIRLAR - MAMASOLIEV SHOHRUX QOBILJON O‘G‘LI; ABDURAXMANOV ABDURASHID ATAXANOVICH (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA.Ushbu  maqola  avtosanoat  korxonalarida  shovqin  va titrashning  ishchilar  salomatligi  va  mehnat  unumdorligiga  ko‘rsatadigan  salbiy ta‘sirlarini mehnat gigiyenasi hamda tashkiliy boshqaruv nuqtai nazaridan o‘rganadi. Tadqiqot  davomida  surunkali  shovqin  ta‘sirida  ishlaydigan  ishchilarning  ish unumdorligi, xatolar soni, charchoq ko‘rsatkichlari va kasbiy  kasalliklar statistikasi tahlil  qilingan.  Bundan  tashqari,  ish  vaqtini  tashkil  etish,  muhofaza  vositalari  va psixofiziologik  omillarning  shovqin  ta‘sirini  kamaytirish  mexanizmlaridagi  o‘rni baholangan. Maqolaning  asosiy  xulosasi  shundaki,  shovqin  va  titrashni  boshqarishda muhandislik  yechimlari  bilan  bir  qatorda  tashkiliy-gigiyenik  chora-tadbirlar:  ish  va dam olish rejimini optimallashtirish, individual muhofaza vositalarini to‘g‘ri tanlash, ishchilarni tibbiy nazorat ostida saqlash va psixologik reabilitatsiya muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu yondashuv korxonada mehnat unumdorligini 18–30% ga oshirishga zamin yaratadi.