AVTOSANOAT KORXONALARIDA SHOVQIN VA TITRASH VA UNI MEHNAT UNUMUMDORLIGIGA TA'SIRINI KAMYATIRISH BO'YICHA CHORA-TADBIRLAR - Mamasoliev Shohrux Qobiljon o‘g‘li; Abduraxmanov Abdurashid Ataxanovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Hozirgi kunda avtosanoat korxonalarida xodimlarning sog'lig'i va mehnat sharoitlari dolzarb muammo hisoblanadi. Jumladan, shovqin va titrash omillari xodimlarning eshituv qobiliyatiga, asab tizimiga va umumiy holatiga salbiy ta'sir ko'rsatib, ularning mehnat unumdorligini pasaytiradi. Shovqin va titrash darajasi ba'zan xalqaro me'yorlardan ancha yuqori bo'ladi. Tadqiqot davomida avtosanoat korxonalari sexlari va ishlab chiqarish maydonlaridagi shovqin va titrash darajasi maxsus uskunalar yordamida o'lchandi hamda xalqaro standartlar bilan taqqoslandi. Natijada, aksariyat hollarda shovqin va titrash darajasining me'yordan yuqoriligi aniqlandi.Shuningdek, xodimlar orasida so'rovnoma o'tkazildi va tez-tez uchraydigan eshituv nuqsonlari, bosh og'rig'i, toliqish, diqqat va xotira buzilishlari kabi muammolar aniqlanib, ularning shovqin va titrash omillari bilan bog'liqligi isbotlandi. Bularning barchasi xodimlarning ishga layoqatliligini pasaytiradi va korxona faoliyati samaradorligiga ta'sir qiladi. Shu sababli, avtosanoat korxonalarida shovqin va titrashdagi energiya konsentratsiyasini kamaytirish choralarini ko'rish zarur. Jumladan, yangi uskunalar va texnologiyalarni joriy etish, xodimlarni shaxsiy himoya vositalari bilan ta'minlash, shovqin va titrashni izolyatsiyalash, nazorat o'tkazish va boshqalar shular jumlasidandir. Bunday tadbirlar xodimlarning sog'lig'ini himoya qilish, mehnat unumdorligini oshirish va avtosanoat korxonalari faoliyati samaradorligini ta'minlashga xizmat qiladi.