KO‘CHATZORLARDA SIFATLI PAYVAND KO‘CHATLAR YETISHTIRISH TEXNOLOGIYASI - Raxmatova Feruza Erkin qizi; Tojiboyeva Nargiza Muminjon qizi; Yeshmuratova Nurgul Alijon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  ko‘chatzorlarda  sifatli  payvand  ko‘chatlar yetishtirishning  zamonaviy  texnologiyalari,  agrotexnik  tadbirlari  va  ularning samaradorligi  yoritilgan.  Payvand  ko‘chatlar  mevali  daraxtlarning  hosildorligi, kasalliklarga chidamliligi hamda nav xususiyatlarini saqlab qolishda muhim ahamiyat kasb  etadi.  Maqolada  payvandtag  va  payvandust  tanlash  mezonlari,  payvandlash muddatlari,  usullari  hamda  ko‘chatlarni  parvarishlash  jarayonlari  tahlil  qilingan. Shuningdek, sug‘orish, o‘g‘itlash, begona o‘tlar va zararkunandalarga qarshi kurashish tadbirlarining ko‘chat sifati va yashovchanligiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Sifatli ko‘chat yetishtirishda  ilmiy  asoslangan  agrotexnologiyalarni  qo‘llash  bog‘dorchilik tarmog‘ining  rivojlanishiga,  hosildorlikning  ortishiga  va  iqtisodiy  samaradorlikning oshishiga  xizmat  qilishi  asoslab  berilgan.  Tadqiqot  natijalari  ko‘chatchilik xo‘jaliklarida  yuqori  sifatli  payvand  ko‘chatlar  ishlab  chiqarishni  takomillashtirish uchun amaliy tavsiyalar berishga yo‘naltirilgan.