ORGANIZM OG‘RIQNI “ESLAB QOLADIMI”?— OG‘RIQ XOTIRASI FENOMENI VA UNING TIBBIYOTDAGI AHAMIYATI - Abduvaxobov Sarvarbek Maxmudjon o‘g‘li; Muratova Laylo (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu bob organizmning og'riqni "eslab qolish" fenomeni, ya'ni og'riq xotirasi atrofidagi neyrobiologik va psixologik mexanizmlarni atroflicha o'rganadi. An'anaviy og'riq konsepsiyasidan farqli o'laroq, bu tadqiqot og'riqni passiv neyral uzatish emas, balki  markaziy  sezgirlashuv  (MS)  orqali  markaziy  asab  tizimida  (MAS)  doimiy o'zgarishlarga olib keladigan dinamik jarayon sifatida tahlil qiladi. Og'riq xotirasining klinik ko'rinishlari, jumladan giperezgiya va allodiniya, hamda uning surunkali og'riq holatlarida, ayniqsa nevropatik og'riqda (NO) ahamiyati muhokama qilinadi. Mavjud terapiyalarning cheklovlari va og'riq xotirasini boshqarish hamda oldini olish uchun yangi, maqsadli strategiyalarni ishlab chiqish zarurati ta'kidlanadi. Bob neyrobiologik topilmalarni  psixologik  va  xulq-atvor  aspektlari  bilan  sintez  qilib,  klinik  amaliyot uchun muhim tavsiyalar beradi.