YENGIL VAZNLI BLOKLI SHIFRLASH ALGORITMLARINING QIYOSIY TAHLILI - Tursunov Otabek Odiljon o‘g‘li; Daminov Akmal Abdurasul o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Yengil  kriptografiya  resurslari  cheklangan  qurilmalar  (xotira, quvvat, qayta ishlash qobiliyati cheklangan), masalan, radiochastotali identifikatsiya teglari, kontaktsiz smart-kartalar va buyumlar interneti (IoT) uchun ishlatiladi. Yengil blokli shifrlashni loyihalash yillar davomida faol tadqiqot mavzusi bo‘lib kelmoqda. Blokli yengil vaznli shifrlar qiyosiy baholanishi keltirilgan.