YAQIN SHARQ STRATEGIK TUGUN SIFATIDA: ARAB-ISROIL URUSHLARIDA SUPERDAVLATLARNING TO’QNASHUVI - Xudoyberdiyev Azizbek Berdiyor o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA:  Ushbu maqola yaqin sharq hududida arab davlatlari Misr rahnamoligida va Isroil o’rtasidagi 70 – yillardagi to’qnashuvlari, hududiy mojarolar va bu urushda yagona liderning qanchalik kata ro’l o’ynagani va uning hokimiyatdan ketishi natijasida urushda g’alaba Isroil qo’liga o’tganligini, bu urushga dunyoni XX asrning  ikkinchi  yarmini  deyarli  to’liq  qamrab  olgan  sovuq  urushning    ta’sirini, kapitalizm rahnamosi AQSH  va sotsializm homiysi va markazi bo’lgan Sovet ittifoqi o’rgtasidagi ikki tomonga homiylik orqali o’z kuchlarini ko’z ko’z qilishligini, urus davomida kutilmaganda superdavlatlardan birining shaxsan urushga kirib ketishligini, bu  urushda  shu  paytgacha  ya’ni  XX  asrning  70  yillarigacha  va  undan  so’ng  ham kuzatilmagan arab davlatlarining Isroilga qarshiligini ilmiy asosda tahlil qilinadi.