KASB-HUNAR KOLLEJLARIDA DUAL TA’LIM TIZIMINING KASBIY TAYYORGARLIK SIFATIGA TA’SIRI - TURG'UNOVA BARNO MUTALLIBOVNA (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  maqolada  kasb-hunar  kollejlarida  dual  ta’lim  tizimining  kasbiy tayyorgarlik sifatiga ta’siri tahlil qilingan. Hozirgi kunda mehnat bozori ehtiyojlariga mos,  amaliy  ko‘nikmalarga  ega  bo‘lgan  malakali  mutaxassislarni  tayyorlash  ta’lim tizimining  ustuvor  vazifalaridan  biri  hisoblanadi.  Shu  nuqtai  nazardan,  dual  ta’lim tizimi  nazariy  ta’lim  va  ishlab  chiqarish  amaliyotining  o‘zaro  integratsiyasini ta’minlovchi  samarali  pedagogik  model  sifatida  e’tirof  etilmoqda.  Tadqiqotda  dual ta’limning mazmun-mohiyati, uning kasb-hunar kollejlarida qo‘llanilish xususiyatlari hamda o‘quvchilarning kasbiy kompetensiyalarini rivojlantirishdagi o‘rni yoritilgan. Maqolada  dual  ta’lim  tizimining  o‘quvchilarda  amaliy  bilim,  ko‘nikma  va malakalarni  shakllantirish,  ishlab  chiqarish  muhitiga  moslashish,  mustaqil  faoliyat yuritish hamda kasbiy masalalarni hal etish qobiliyatlarini rivojlantirishdagi ahamiyati ochib berilgan. Shuningdek, ta’lim muassasalari va ish beruvchi korxonalar o‘rtasidagi hamkorlikning samaradorligi, o‘quv jarayonini mehnat bozori talablariga moslashtirish imkoniyatlari  ham  tahlil  qilingan.  Tadqiqot  natijalari  dual  ta’lim  tizimi bitiruvchilarning  raqobatbardoshligini  oshirish,  ularning  ishga  joylashish imkoniyatlarini kengaytirish va kasbiy faoliyatga tayyorlik darajasini yuksaltirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi. Dual ta’lim tizimini yanada takomillashtirish uchun ishlab chiqarish korxonalari bilan  hamkorlikni  kengaytirish,  amaliy  mashg‘ulotlar  sifatini  oshirish  hamda zamonaviy  kasbiy  kompetensiyalarni  shakllantirishga  qaratilgan  mexanizmlarni rivojlantirish zarurligi asoslab berilgan.