SHARQ VA G‘ARB MADANIYATLARIDA AXLOQIY-ESTETIK QARASHLARNING EVOLYUTSIYASI - Abduraxmonov Shoxrux Dilshod o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu  maqolada Sharq va G‘arb  madaniyatlarining o‘ziga xos xususiyatlari, ularning axloqiy-estetik qarashlari hamda tarixiy taraqqiyot jarayonidagi o‘zaro ta’siri tahlil qilingan.  Tadqiqotda Sharq va G‘arb sivilizatsiyalari o‘rtasidagi madaniy  muloqotning  shakllanish  bosqichlari,  uning  falsafiy  va  estetik  asoslari yoritilgan. Shuningdek, musulmon Sharqi mutafakkirlarining G‘arb falsafasi va estetik tafakkuri  rivojiga  ko‘rsatgan  ta’siri,  xususan,  Gyote,  Gegel  va  Kant  qarashlarining Sharq  falsafasi  bilan  mushtarak  jihatlari  ilmiy  jihatdan  tahlil  etilgan.  Maqolada globallashuv  sharoitida  milliy  va  umuminsoniy  qadriyatlar  uyg‘unligi, madaniyatlararo  muloqotning  ma’naviy  taraqqiyotdagi  ahamiyati  hamda  Sharq  va G‘arb madaniy merosining zamonaviy jamiyat rivojidagi o‘rni ochib berilgan.