1924-YILGI MILLIY-HUDUDIY CHEGARALANISHNING O‘ZBEKISTON DAVLATCHILIGI SHAKLLANISHIDAGI TARIXIY AHAMIYATI - Poyonov Behruz Rashid o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  1924-yilda  Turkistonda  amalga  oshirilgan milliy-hududiy chegaralanish jarayonining O‘zbekiston davlatchiligi shakllanishidagi tarixiy ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda milliy-hududiy chegaralanishning siyosiy-huquqiy  asoslari,  uning  amalga  oshirilish  sabablari  hamda  O‘zbekiston  Sovet Sotsialistik Respublikasining tashkil topishidagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, ushbu jarayonning  o‘zbek  xalqining  milliy  davlatchiligini  tiklash,  hududiy  yaxlitlikni ta’minlash  va  zamonaviy  O‘zbekiston  davlatchiligi  taraqqiyotiga  ko‘rsatgan  ta’siri ilmiy manbalar asosida tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari milliy-hududiy chegaralanish Markaziy  Osiyoda  yangi  siyosiy-hududiy  tuzilmalarning  vujudga  kelishiga  zamin yaratganligini  hamda  O‘zbekistonning  davlat  sifatida  shakllanishida  muhim  tarixiy bosqich bo‘lganligini ko‘rsatadi.