BULUTLI TIZIMLARDA MA’LUMOTLAR XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHNING ZERO TRUST ASOSIDAGI MODELI - Abdullayev Baxtiyor Panji o‘gli; Allaberdiyev Navruzbek Ikromovich; Xursanova Sarvinoz Jo‘raqul qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA.   Ushbu  maqolada  bulutli  tizimlarda  ma’lumotlar  xavfsizligini  ta’minlash muammolari  va  ularni  hal  etishda  Zero  Trust  modelining  ahamiyati  tahlil  qilinadi. Zamonaviy  bulut  infratuzilmalarida  an’anaviy  xavfsizlik  yondashuvlari  yetarli darajada  samarali  emasligi  aniqlangan.  Tadqiqotda  autentifikatsiya,  ruxsatlarni boshqarish,  tarmoq  segmentatsiyasi  va  monitoring  kabi  asosiy  mexanizmlar  ko‘rib chiqiladi.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  Zero  Trust  modeli  ruxsatsiz  kirishlarni kamaytirish va tizim xavfsizligini oshirishda samarali yechim hisoblanadi.