ҲУҚУҚИЙ, ИЖТИМОИЙ ВА ДУНЁВИЙ ДАВЛАТ БАРПО ЭТИШДА ИНСОН ҲУҚУҚЛАРИ ВА КОНСТИТУЦИЯВИЙ КАФОЛАТЛАР УЙҒУНЛИГИ - Қодирова Камола Тохиржоновна (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация Мазкур мақолада ҳуқуқий, ижтимоий ва дунёвий давлат тамойилларининг инсон  ҳуқуқлари  ҳамда  конституциявий  кафолатлар  билан  узвий  боғлиқлиги илмий-назарий  ва  ҳуқуқий  жиҳатдан  таҳлил  қилинган.  Янги  таҳрирдаги Ўзбекистон Республикаси Конституциясида инсон қадрини улуғлаш, ҳуқуқ ва эркинликларни  таъминлаш  ҳамда  давлатнинг  ижтимоий  мажбуриятларини кенгайтиришга қаратилган конституциявий нормаларнинг мазмун-моҳияти очиб берилган. Шунингдек, халқаро ҳуқуқ нормалари, хорижий давлатлар тажрибаси ва миллий қонунчилик таҳлили асосида ҳуқуқий, ижтимоий ва дунёвий давлат қуриш  жараёнида  инсон  ҳуқуқларини  таъминлашнинг  долзарб  масалалари ёритилган.