ДЕМОКРАТИК ДАВЛАТДА ЖАМОАТЧИЛИК НАЗОРАТИ ВА ИНСОН ҲУҚУҚЛАРИ МУҲОФАЗАСИ - Қодирова Камола Тохиржоновна (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация Мазкур  мақолада  демократик  давлат  қурилишида  жамоатчилик назоратининг ўрни, унинг инсон ҳуқуқлари ва эркинликларини таъминлашдаги аҳамияти  илмий-назарий  ва  ҳуқуқий  жиҳатдан  таҳлил  қилинган.  Янги таҳрирдаги  Ўзбекистон  Республикаси  Конституцияси  ҳамда  жамоатчилик назорати  соҳасини  тартибга  солувчи  норматив-ҳуқуқий  ҳужжатлар  асосида давлат ва жамият ўртасидаги муносабатларнинг замонавий  модели ёритилган. Шунингдек,  фуқаролик  жамияти  институтлари,  оммавий  ахборот  воситалари, нодавлат  нотижорат  ташкилотлари  ва  фуқароларнинг  давлат  бошқарувида иштирок этиш механизмлари таҳлил қилинган. Тадқиқот давомида миллий ва халқаро  тажриба  қиёсий  ўрганилиб,  инсон  ҳуқуқларини  таъминлашда жамоатчилик назоратининг самарадорлигини оширишга қаратилган таклифлар ишлаб чиқилган.