ADVOKATLAR INTIZOMIY JAVOBGARLIGI TUSHUNCHASI VA AHAMIYATI - Haydarova Munisa Abror qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqola advokatlarning intizomiy javobgarligi institutini uning  tarixiy  rivojlanishi,  huquqiy  tabiati  va  amaliy  ahamiyati  nuqtai  nazaridan kompleks  tarzda  o‘rganishga  bag‘ishlangan.  Maqolada  intizomiy  javobgarlikning umumiy huquqiy ta'rifi ochib berilgan va u yuridik adabiyotlardagi turli yondashuvlar asosida  tahlil  qilingan.  Xususan,  rossiyalik  olimlar  M.A.Jenina,  Ye.O.Busurina  va V.V.Zaborovskiy  hamda  O‘zbekistonlik  tadqiqotchilarning  ta'riflari  qiyosiy  tarzda ko‘rib chiqilgan. Maqolada advokatlarning intizomiy javobgarligi jinoiy, fuqarolik va ma'muriy javobgarlikdan farqlovchi belgilari aniqlangan, uning profilaktik, himoya, tarbiyaviy va tiklash funksiyalari tavsiflab berilgan. O‘zbekiston Respublikasida ushbu institutning qonunchilik asoslari — Konstitutsiya, “Advokatura to‘g‘risida”gi Qonun hamda malaka komissiyalari to‘g‘risidagi nizomlar — tahlil qilingan. Xorijiy davlatlar (AQSh, Estoniya, Rossiya) tajribasi ham tadqiq etilgan. Maqola advokatlik intizomiy javobgarligining fuqarolar manfaatini himoya qilish, kasb etikasini saqlash va huquq tizimi adolatliligini ta'minlashdagi muhim o‘rni haqidagi xulosalar bilan yakunlanadi.