“QOSH” KONSEPTINING IZOHLI LUG'ATLARDAGI TALQINI - Safarniyozova Zarnigor Jurabek qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  “qosh”  konseptining  o‘zbek  tilidagi  izohli lug‘atlarda  berilgan  talqinlari  hamda  uning  semantik  xususiyatlari  tahlil  qilinadi. Tadqiqot  davomida  “qosh”  leksemasining  asosiy  va  ko‘chma  ma’nolari,  ularning qo‘llanish  doirasi  hamda  badiiy  matnlardagi  ifodalanish  holatlari  misollar  asosida yoritiladi. Shuningdek, mazkur konseptning somatik birlik sifatidagi o‘rni bilan birga, uning shakliy va vazifaviy o‘xshashlik asosida yuzaga kelgan ko‘p qirrali ma’no tizimi ochib  beriladi.  Natijada,  “qosh”  konsepti  o‘zbek  lisoniy  manzarasida  serma’no  va murakkab tuzilishga ega birlik sifatida baholanadi.