ERGASHGAN QO‘SHMA GAPLAR - Obidova Osiyo Shuhratbek qizi; Usmonova Xurshida Aybekovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
NNOTATSIYA. Mazkur maqolada ergashgan qo‘shma gaplarning o‘zbek tili sintaksisidagi  o‘rni,  grammatik  tuzilishi  va  mazmuniy  xususiyatlari  ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan.  Ergashgan qo‘shma  gaplarning bosh gap  bilan sintaktik va semantik munosabatlari, ularning nutq jarayonidagi vazifalari hamda fikrni aniq va mantiqiy  ifodalashdagi  ahamiyati  yoritilgan.  Shuningdek,  maqolada  ergashgan qo‘shma  gaplarning  sabab,  shart,  payt,  maqsad  va  boshqa  turlarining  qo‘llanish xususiyatlari misollar asosida ochib berilgan. Tadqiqot natijasida ergashgan qo‘shma gaplar nutqning mazmuniy yaxlitligi va uslubiy ta’sirchanligini ta’minlovchi muhim sintaktik birlik ekanligi asoslab berilgan.