EDMON DANTESNING “IF QAL’ASINING MAHBUSI” ASARI HAQIDA - Nigora Jo‘ranazarova; Iroda Raxmonqulova (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Jahon adabiyoti xazinasida shunday durdonalar borki, ular vaqt g‘uborini  pisand  qilmay,  asrlar  osha  kitobxonlar  qalbini  zabt  etib  keladi.  Fransuz adabiyotining  yengilmas  qiroli  Aleksandr  Dyuma  qalamiga  mansub  «If  qal’asining mahbusi» (Graf Monte-Kristo) asari aynan shunday  mislsiz mo‘jizadir. Ushbu asar shunchaki qog‘ozga tushirilgan so‘zlar yig‘indisi emas, balki insoniyat tarixidagi eng hayajonli, eng mukammal va eng ilhomlantiruvchi sarguzasht manzumasidir.Asarning yaralishi o‘ziga xos sirli va tasodifiy topilmaga borib taqaladi.