TIL VA JAMIYAT MUNOSABATLARI: XITOY TILI MISOLIDA SOTSIOLINGVISTIK TAHLIL - Toxirov Murod; Artikova.Z (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya:  Ushbu  maqolada  til  va  jamiyat  o‘rtasidagi  uzviy  bog‘liqlik sotsiolingvistik  nuqtai  nazardan  tahlil  qilinadi.  Tilning  ijtimoiy  hodisa  sifatidagi mohiyati,  uning  jamiyat  tabaqalari,  kasb-hunar  guruhlari  va  hududiy  birliklarda namoyon bo‘lishi xitoy tili misolida ko‘rib chiqiladi. Maqolada xitoy tilidagi dialektlar, til siyosati, ijtimoiy mavqe va muloqot vaziyatiga ko‘ra til shakllarining tanlanishi, shuningdek putonghua (普通话 ) standart tilining birlashtiruvchi roli yoritiladi. Tilning ijtimoiy tabaqalanish, hurmat shakllari va madaniy qadriyatlar bilan aloqasi konkret misollar asosida sharhlanadi.