MATN VA UNING TURLARI, TASNIFI - Adhamova Diyora Madaminjon qizi; Usmonova Xurshida Aybekovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada matn va uning turlari hamda tasnifining tilshunoslikdagi o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Matnning kommunikativ birlik  sifatidagi  mohiyati,  uning  asosiy  belgilari,  tarkibiy  tuzilishi  va  mazmuniy yaxlitligini  ta’minlovchi  omillar  yoritilgan.  Shuningdek,  maqolada  matnlarning hikoya,  tasvir  va  muhokama  kabi  turlari  hamda  ularning  o‘ziga  xos  xususiyatlari misollar  asosida  tahlil  qilingan.  Matnlarni  tasniflash  mezonlari,  ularning  nutq jarayonidagi vazifalari va til madaniyatini rivojlantirishdagi ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot  natijasida  matn  va  uning  turlarini  o‘rganish  o‘quvchilarning  og‘zaki  va yozma  nutqini  takomillashtirish,  fikrni  aniq,  izchil  va  mantiqiy  ifodalash ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etishi asoslab berilgan.