MURAKKAB QO‘SHMA GAPLAR.ARALASH VA KETMA-KET ERGASHISH YO‘LI BILAN HOSIL QILINGAN MURAKKAB QO‘SHMA GAPLAR - Abdulhamidova Ominaxon Muqumjon qizi; Usmonova Xurshida Aybekovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada murakkab qo‘shma gaplarning o‘zbek tili sintaksisidagi o‘rni, tuzilish xususiyatlari hamda aralash va ketma-ket ergashish yo‘li bilan hosil qilinadigan turlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Murakkab qo‘shma gap  tarkibidagi  bosh  va  ergash  gaplarning  o‘zaro  sintaktik  hamda  semantik munosabatlari,  ularning  fikrni  izchil,  aniq  va  mantiqiy  ifodalashdagi  ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, maqolada aralash va ketma-ket ergashishli murakkab qo‘shma gaplarning  grammatik  tuzilishi,  mazmuniy  xususiyatlari  va  nutq  jarayonidagi qo‘llanish holatlari misollar asosida ochib berilgan. Tadqiqot natijasida mazkur turdagi murakkab qo‘shma gaplar nutqning mazmuniy yaxlitligi, mantiqiy izchilligi va uslubiy ta’sirchanligini ta’minlovchi muhim sintaktik birlik ekanligi asoslab berilgan.